Teknikskifte ökar effekten på Solceller

Från 280 till 365 W, så mycket har effekten ökat per panel sedan förra året. Läs artikeln i Elinstallatören som förklarar tekniken bakom effektökningen – och varför den nu blivit lönsam.

För bara ett år sedan var standardeffekten i solceller 280 Watt per panel. Men solpaneler som säljs i år har ända upp till 30 procent högre effekt.

– Senaste halvåret har alla de främsta tillverkarna slutat med polykristallina solcellspaneler. Det beror på att priset på monokristallina solceller har gått ner och är nästan på samma nivå som polykristallina. I Sverige är arbetskostnaden hög och utgör en stor del av solcellsprojekten det gör att det blivit mer lönsamt att bygga med paneler som har en högre effekt.

Det säger Samar Nath, försäljningschef på IBC Solar som i Sverige är en del av Solkompaniet. Det senare bolaget har precis färdigställt Östersund Solpark (bilden) åt Jämtkraft – en anläggning som är ett exempel på trenden med att att använda monokristallina solceller.

Östersund Solpark är Sveriges tredje största med 10 000 solpaneler och 3 000 kW installerad effekt. Panelerna i solparken har en effekt om 310 watt. Samar Nath berättar att effekten har ökat successivt av flera skäl. IBC Solars standardpanel i dag ligger på 330 watt. Men deras bästa panel har 365 watt effekt, 30 procent mer än de bästa panelerna med polykristallin teknik.

Läs hela artikeln i Elinstallatören